MOMS - Mervärdessskatt

MOMS

Moms, eller det korrekta begreppet mervärdesomsättningsskatt, är en skatt som läggs på slutkonsumtion. Detta innebär att det är den slutlige konsumenten som betalar momsskatten men inbetalningen av skatten står företagen som tagit fram varan till slutlige konsumenten. Detta gäller i alla led från råvaruproducenter, produkttillverkare och handlare.

I varje led där varan har förädlats ökar dess pris. Detta innebär att produkttillverkaren som köpt in råvarorna med ett lägre ingående momsbelopp säljer den färdiga produkten med ett högre ingående momsbelopp och skillnaden betalar produkttillverkaren in om moms till skatteverket. Detta sker i varje förädlingsled.

Momsens historia

Momsens historia

Den allmänna varuskatten, som kallades omsen, infördes under andra världskriget i syfte att finansiera kraftigt ökade försvaretutgifter. Efter krigets slut avskaffades omsen. Dock gjorde de ökade kraven på sociala reformer att omsen återinfördes 1960. År 1969 ersattes omsen av moms, mervärdesomsättningsskatt. Momsen innebär att beskattning av mervärdet skedd i varje handelsled vilket var skillnad mot omsen som var en skatt endast i sista ledet ut mot konsumenterna.

Mervärdesskatten är var vid införandet år 1960 4.2% och ökade successivt fram till 1991 till ett 25%-igt påslag på priset. Baklängesmoms är därmed 20& av det slutliga konsumentpriset.

Momsen inbringar nuförtiden i närheten av 500 miljarder kronor till statskassan. Detta är cirka 1/5-del av den offentliga sektorns totala skatteintäkter.

Mer om moms och mervärdessskatten

Här kan du läsa mycket med om moms och mervärdesskatt.

Mer om moms och mervärdessskatten

Allt intressant om Skatterådgivning

Här kan ni hitta en hel del intressant information och relevant fakta om skatterådgivning men också en del kul och lustigt saker gällande skatteplanering.Meny - Skatterådgivning
Till förstasidan på www.skatteradgivning.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
InkomstskattSkattesatserMarginalskattPunktskatt