Progressiv Skatt

Progressiv Skatt

Progressiv skatt betyder att den procentuella skattesatsen ökar med ökande beskattningsbar inkomst. Detta betyder inte bara att den som tjänar mer betalar mer i skatt som sker vid proportionell skatt. Det innebär att den som tjänar mer betalar mycket mer i skatt om skatten är progressiv.

I Sverige är endast 2.6% av den totala skatten progressiv och denna skatt tillämpas på löneskatten då kommunalskatt (30-34%) ligger som en bas och statlig skatt (20%) betalas av de som tjänar över den rådande brytpunkten. Till detta kan det även tillkomma en värnskatt på 5%, som togs bort 2020-01-01 för de som tjärnar riktigt mycket. Detta innebär att den progressiva skatten är en trappstegsskatt där skattesatserna ökar i distinkta steg.

En progressiva skatt som fanns tidigare i Sverige var både konstigt utforman med marginaleffekter på över 100% (102% för Astrid Lindgren som gav upphov till saga om Pomperipossa i Monismanien) men också svårförståelig. En progressiv skatt uppmunstar också till skatteplanering och omfördelning av inkomsterna till vänner och släktingar som tjänar mindre.

Vad är en progressiv skatt?

Den progressiv skatt är en skatt vars procentandel ökar ju större inkomst eller beskattningsbart underlag som en person har. Den statliga skatten är en progressiv skatt eftersom den tillkommer efter en viss inkomstgräns.

Vad är en progressiv skatt?

Allt intressant om Skatterådgivning

Här kan ni hitta en hel del intressant information och relevant fakta om skatterådgivning men också en del kul och lustigt saker gällande skatteplanering.Meny - Skatterådgivning
Till förstasidan på www.skatteradgivning.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
InkomstskattSkattesatserMarginalskattPunktskatt